Kurs för Heather Smith

Tiden och orken att blogga har inte riktigt funnits men nu tänkte jag ändå ta mig i kragen och skriva lite om kursen jag gick när jag var i Karlstad för Heather Smith (mer info om Heather finns här om någon är nyfiken http://www.trainyourdogswithheathersmith.com). Det var Karolina Pettersson (http://kamh.se/hund/) som hade ordnat så Heather kom till Sverige och höll kurs och kursen var indelad i först två dagar med fokus på Heelwork to Music och sen två dagar med fokus på freestyle.

Jag och Tim åkte upp dagen innan kursen skulle börja ihop med Erika och Oggie  som vi bodde tillsammans med, egentligen skulle vi även ha delat rum med Ida och hennes flock men då en av hennes tikar löpte så fick vi ändra så hon tog ett eget rum. Måste dock säga att Tim var förvånansvärt snäll, vi kunde gå promenader ihop, bo med bara en korridor emellan och så utan större bekymmer trots löptik så det var skönt. Överlag funkade det himla smidigt, han och Oggie funkar bra ihop och trots rätt liten yta så fick alla möjlighet att få en egen vrå även om vi ibland hittade dom i samma säng ❤

Vi kan väl bo här en vecka då…snälla vovvar!IMAG0871

Jag hade valt att gå som aktiv med Tim på heelwork delen och som åhörare på freestylen, ett bra upplägg tycker jag själv då man missar en del när man går med hund för att man är så fokuserad på sig själv och inte kan ta del av alla andra på samma sätt. Jag var lite orolig över hur det skulle gå med en kurs helt på engelska, om jag skulle lyckas hänga med och göra mig förstådd men det gick riktigt bra och fick man hjärnsläpp fanns det alltid någon hjälpsam människa att fråga om man tappade orden. Dagarna var uppdelade så att halva dagen jobbades det med gruppövningar och halva dagen var det egen individuell tid där man fick ca 20 min att disponera fritt till det man ville.

I heelworken pratade Heather mycket om hur hon lär in positionerna från grunden först med handtarget ut från kroppen för att se hur hunden rör sig mm, sen nära för att sedan ta bort targeten. Det pratades om övergångar, att lära hunden hitta in i position självständigt och att göra statisk träning lekfull och rolig. Jag fick en del tips på övningar för att öka Tims driv och att våga låta honom jobba på och ”kämpa” lite mer.En stor del av kursen både på heelworken och freestylen pratades det om olika sätt att öva upp kroppskontroll och att bli medveten om alla tassar/ben, balans, koordinationsövningar, olika targets för varje tass/ben, cavalettiövningar mm. En del har jag och Tim redan jobbat med eftersom han ju behövt stärka sin kropp men en del tankar var nya och jag har flera saker jag ser fram emot att testa.

Första kursdagen var lite extra rolig för Tim var riktigt, riktigt duktig på dom första övningarna! Han kämpade på så fint med handtarget och dom olika övningarna även om vi båda rörde till det lite.

Tim tränar handtarget:IMGP3083

Hänger du med?                          IMGP3119

Heather inspekterar våra ingångar/rakhetIMGP3124

På den individuella tiden bad jag om hjälp med att få Tim att hitta sätt att jobba bättre med bakdelen eftersom jag upplever att jag inte får honom att förstå riktigt att han kan göra sidosteg mm i alla positioner. Speciellt åt vänster i positioner med vänster sida mot mig är klurigt… Vi fick en del tips och det jag tar med mig och ska testa att jobba vidare med är:

– Bakbenstarget (pallen fast för bakbenen)

-Backa upp på föremål/targetmatta mm

-Jobba med små, små tyngdändringar i positionerna (ev med Tim ut på handtarget) för att på sikt få fram rätt tänk. Alltid göra motsatt mot vad Tim förväntar sig!

-Mycket drivövningar, lätta övergångar där Tim får jobba ”ikapp” mm

Någon var lite trött efter dagens intryck… ”matte kan du inte komma och lägga dig nu så vi får sova?”IMGP3376

Andra dagen började riktigt uselt då Tim på morgonpromenaden trampade snett och markerade svagt på höger bak 😦 Jag blev såklart smått förtvivlad men efter en stunds vila syntes inget mer än en svag stelhet. Jag hade först tänkt avstå helt från att göra något men valde dock sen att bara vara med på dom lugna övningarna och provade bara korta stunder och var noga med att se till så Tim inte visade någon form av försämring eller smärta. Han blev tack och lov bara bättre och bättre och visade ingen smärta/värme mm utan bara lite stelhet så det var nog bara en tillfällig sak.

För säkerhets skull lånade jag Erika som ”hundsubstitut” på min individuella tid för Heather. Jag ville visa mitt program för att få tips och idéer kring förbättringar och framförallt snyggare, mer tydliga övergångar och jag vågade inte köra igenom det med Tim med risk för att han skulle ta i för hårt. Ibland är världen bra liten för det visade sig att min låt jag har till Tims program som ändå är ganska ovanlig, samma låt höll Heather på och gjorde ett program till som hon planerade att köra i vår. Tja… lite småkomiskt ändå, eller som jag då försökte hävda… att vi har finfin musiksmak båda två ;-P Jag fick i alla fall en del tips på ev rekvisita, övergångar mm, allt höll jag inte med om men en del var riktigt bra och framförallt fick min fantasi sig en välbehövlig kick framåt 🙂

Tim var så duktig som kämpade på trots att det var ganska trångt i lokalen och mycket nytt för honomIMGP3167

IMGP3175

Ett gäng åhörare…IMGP3140

Onsdagen och torsdagen gick jag som sagt som åhörare och sög i mig som en svamp. Det pratades om olika trix, rekvisita, ”lekar”, liksidiga rörelser, mer kroppskontroll, sändande, belöningar och hur hon skissar upp och planerar program mm Jätteroligt att se alla olika deltagare med hund också och fantasin verkligen sprudlade.

Hur många saker kan man göra med en hink? 😉IMGP3304

IMGP3307

CavalettiövningIMGP3337

Det gäller att släppa loss lite när man tränar hund…IMGP3225

Tim var jätteduktig och låg mestadels lugnt och fint i sin tygbur under tiden utom vid rasterna då han fick komma ut och röra på sig… Nåt litet ynka pip men han som inte är van att vara med så mycket bland alla andra och i en så trång miljö, jag kan inte vara annat än nöjd över honom.  Det var flera som jag inte känner så väl som var framme och sa en hel del fina saker om Tim och tyckte han var en väldigt trevlig representant för rasen, sånt är alltid roligt att höra, min prins ❤IMAG0841

Bästa Ida åkte och handlade ben till hundarna och Tim var mäkta nöjd över hennes val, perfekt sysselsättning när man är lte småtrött efter långa dagar. IMGP3322

Trött rumskamrat ❤IMGP3325

Helt klart en rolig och givande kurs, det känns som att det ofta är ”högt till tak” bland freestylefolk, mycket skratt, glada tillrop och engagerade människor under alla kursdagarna, det gillar jag!

Ett par bonusbilder blir det från vår vistelse i Karlstad, här från fredagen då vi hade vår ”vilodag” innan tävlingen.

Godmorgon slöfockar, vi vill gå ut nu tack!IMAG0874

Stor & liten på lunchpromenad…. Vänta på mig då TimIMGP3352

Du och jag kompis!IMGP3355

Hos Tim vilar inga ledsamheter även när han är trött efter intensiva dagar, herr knasboll!IMGP3357

Fredagsgodis i solen 🙂IMAG0878

Helt klart en riktigt rolig men intensiv vecka, känns gott att ha fått fylla på inspirationen lite och få nya utmaningar att jobba med samtidigt som man får umgås med en massa trevliga människor. Tack alla inblandade!

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Kurs för Heather Smith

 1. Erica skriver:

  Jag skulle gärna gå kurs för henne, har en bekant som också var på kurs nyss och som var supernöjd. jaja, vad är väll en bal på slottet…. 😉 Kul att få läsa om er helg!

 2. Kasper skriver:

  Superkul att kolla bilderna, men jag för min del tittar helst nästan bara på tredje bilden från slutet, där du och Oggie promenerar så fint tillsammans. Jag tänker på min fästmö mopsen Mollie, som jag inte träffat på evigheter! Har bara fått hälsningar. Undrar om hon ens är min fästmö längre… Snyft… 😦 😦
  Kasper

 3. Emelie o Nova skriver:

  Låter som en riktigt rolig kurs! Ser ju jättefint ut på bilderna 🙂

 4. Halloj där!! Vilka underbara och talande bilder du visar från er tripp! Kul att läsa om era äventyr ni är på. Härligt med kurs!!

 5. Kicki skriver:

  Åhh vilken inspiration du måste fått…man får verkligen nytändningar efter några sådana dagar och de kan man ju begöva ibland…kramiz och hoppas ni njuter i solen!

 6. emma skriver:

  Hej! 🙂
  Allt bra?

 7. Lill-Iren skriver:

  Det ser ut som et veldig bra og motiverende kurs 🙂 Kjempefine bilder av fine hunder 🙂

 8. starsweepers skriver:

  Vilken härlig vecka!!! Låter jättegivande & smart av dig att gå den ena kursen som åhörare. Får ta mig i kragen & träna mer HTM så jag kan hänga med på roliga kursäventyr inom den changern 😉 Kram! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s