Att se och acceptera den äldre hunden, är det så svårt egentligen?

Jag tycker ofta jag träffar på folk som inte vill höra talas om att dom har äldre hundar, som rent ut sagt kan bli arga eller ledsna om man råkar säga att dom har en ”tant eller herre”, eller om man av ren välvilja råkar säga att hunden är fin för sin ålder. Själv sitter jag ju med två äldre hundar, säga vad man vill men en vit herdehund över 10 får väl ändå räknas som rent ut sagt gammal. För mig är inte gammal synonymt med någonting negativt, det finna massor med äldre/gamla hundar som både tränas och tävlas och har massor kvar att ge. Till viss del kan jag absolut förstå att det ÄR jobbigt att inse att hunden är äldre för det innebär rent krasst att tiden vi har kvar tillsammans minskar än om hunden är ung förutsatt att den får leva ett långt liv. Men jag tror ändå inte lösningen är att ”blunda” för det utan istället försöka njuta och ta tillvara på det fina med att ha en äldre hund.

Att mina hundar är äldre är inget jag blundar för utan istället försöker jag ta tillvara på och vara extra noga med deras behov. Jag skulle ändå säga att båda mina hundar är i rätt bra skick, att jag sen valt att tävlingspensionera Tim beror främst på att han trots allt blev ”utdömd” redan som ung och har en del fysiska defekter (d-höft, överrörlig fram etc) och jag inte vill utsätta honom för långa resor, många timmar i bur mm. Han hade säkert hållit för det fortfarande men det är mitt val, vi håller oss till att träna och åka på mindre utflykter. Ina däremot går fortfarande ungefär lika mycket som när hon var yngre. Att acceptera deras ålder gör att jag kan försöka vara steget före, jag tänker lite extra på att vara ännu mer noggrann med uppvärmning, att se till att dom inte behöver ligga stilla för länge i ex kall bil, att täcka dom vid behov ute mm. Att inte slarva med stretching och massage, allt sånt jag egentligen gör även med en yngre hund men med vetskapen om att vara lite extra noga.

Det som jag tycker är bra med en äldre hund är genom att man haft ynnesten att ha dom i sitt liv så länge så känner man oftast till deras fysiska (och psykiska) styrkor och svagheter. Jag vet vilka svaga punkter dom har som behöver stärkas och ju äldre hunden blir ju viktigare tror jag det är att inte blunda för små kroppsliga förändringar. Jag tycker jag möter allt för många som inte vill se att deras hund kanske är lite, lite stelare när den reser sig efter vila, eller att det där som varit en antydan till ett stelt område (en svag punkt) hela hundens liv blir värre ju äldre den blir om man inte gör något åt det. Jag tycker det är väldigt synd att det ofta verkar vara en sån negativ klang i att ha en äldre hund  istället för att passa på och ta tillvara på dom bra sakerna. För trots allt så är det så att med stigande ålder kommer fysiologiska förändringar oavsett hur pigg och fräsch hunden är och det är mitt ansvar som matte att se hur det faktiskt är, att vara öppen för att kroppen förändras. Oavsett hur  frisk hunden är så sker degenerativa förändringar i ex leder, blodcirkulation mm med stigande ålder. Jag kanske ska påpeka att acceptera att dom är äldre är för mig inte synonymt med att ha tråkigt, eller att hundarna inte ska aktiveras eller få jobba… Jag tror det är precis lika viktigt att dom får träna nu som när dom var unga för att må bra i kropp och knopp.

Själv försöker jag se det positiva i att ha äldre hundar och så länge dom mår bra så försöker jag inte vare sig haka upp mig på åldern eller förneka den utan ta det som det kommer. Jag tycker det är väldigt smidigt att jag numer vet mina hundars olika svaga punkter, det gör att jag kan fokusera rätt oftast från början. Jag vet ex att Ina behöver stärkas i korsryggen och att hon lätt blir kort och stram och därför jobbas hon bla med klövjeväska, simning, viktmanschetter, skritt och travträning. Jag vet även att Tim både lätt blir stel i skuldrorna och tenderar att gå under sig bak så då kan jag hjälpa honom med att motverka det redan innan det blir ett problem och jobba rätt genom riktad motion,simning, viktmanschetter, balansövningar etc.

IMGP7614

Det härligaste med att ha äldre hundar är nog ändå vardagens samspel, att man oftast är så samkörd med hunden att mycket av kommunikationen kan vara helt ordlös. Hundarna känner mig och jag dom och vi vet hur vi brukar agera i olika situationer, jag upplever ofta att det känns som om dom vet precis vad man tänker.

Äldre är dom absolut! Men även kloka, pigga, fräscha, busiga och fulla av livsaptit, mina gamlingar ❤

Tim 10½ år                                                      IMGP7585

IMGP7593

Ina 10 år                                                                            IMGP7597

IMGP7558

Mina livsnjutare ❤ IMGP7651

IMGP7638

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att se och acceptera den äldre hunden, är det så svårt egentligen?

 1. Håller med dig ❤
  Jag har ju med äldre hundar 😉
  njuter av dom och med dom så mycket det går ❤
  Kramar till hela din flock av både två och fyrbenta ❤

 2. Det är underbart med det samspel man har med den äldre hunden, den man levt med så många år. Vi känner varandra,, vet vad vi både känner och tänker. Ömsesidigt. Så tror jag verkligen att det är. Samtidigt som jag med åren upplever att även ett visst vemod smyger sig på. Oundvikligt, eftersom redan så många fyrfota vänner måst lämna mig.
  Men här och nu känns allt bara bra. 🙂

 3. starsweepers skriver:

  Suveränt inlägg!!! Det är verkligen en ynnest att få ha sina hundkamrater läänge & det innebär självklart att de åldras & man måste se till varje individ vad den behöver. Tycker det är bra att du tar upp sådana här saker då det är en j*kla ålderfixering i hundvärlden. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s