Provat på specialsök

I torsdags kväll blev jag och Sam upphämtade av Erika då vi skulle göra en utflykt till Specialhunden i Norrköping där vi hade bokat ett ”prova på pass”, dvs 1,5 timme var där vi fick en privatlektion och testa specialsök i hennes doftlabb/plattform. Vi varvade hundarna eftersom vi körde många korta pass med paus emellan och Sam förvånade mig med att hantera miljön riktigt fint. Han hade inga tveksamheter att kliva upp på plattformen trots att det var helt nytt och han brydde sig inte om att det lät när man ”flyttade dofterna”. Mellan hans pass fick han varva att vara hos mig och lite i en bur där jag stod nära och belönade tätt vilket gick ok.

Vi började med att låta hundarna vänja sig plattformen och att dom fick belöning när dom nosade på doftskenan/hålen. Sam blev lite passiv i början då han ju är ganska van vid att få mer guidning men det var riktigt roligt att se hur han klurade på vad han skulle göra.

Sam ligger och klurar på vad sjutton vi vill…img_20170119_194959

Efterhand släppte det dock och vi tillsatte ett preparat, fick välja preparat själv men tog eukalyptus… vem vet om man någonsin vill köra nosework liksom 😉 Kul att se hur Sam kopplade att nosa på hålet med burken gav utdelning.img_20170119_195011

När vi sedan la till fler burkar blev det svårare för Sam som igen blev lite passiv och valde att lägga sig ner istället och var inte så intresserad av att nosa. Upplevde dock honom aldrig obekväm/pressad utan nyfiken och glad men han förstod inte riktigt. Vi diskuterade lite och vi valde att väcka hans nyfikenhet att slå på näsan med lite störningsdofter. Ofta kan ju det ses som en försvåring men i Sams fall blev det nog snarare en hjälp i att ”aha det är lukta jag ska göra”. Så förutom eukalyptus som var den doft som gav utdelning fanns även dofter som harbajs, hästhår och sandsopp. Jag trodde att det skulle vara svårt att få Sam att släppa harbajs doften men det gick över förväntan. Vi hjälpte honom även lite med en nyfikenhetsövning, dvs jag ”nosade i luften” och Sam härmade. Detta gjorde att vi mot slutet fick till betydligt tätare belöningsfrekvens och sista passet fick han till fem raka nosningar på rätt preparat. Jätteroligt att se och när vi sen skulle gå ner från sista passet på plattformen ville Sam inte följa med, var ju kul där uppe! 🙂

Duktig skrutt som kopplat på näsan ❤img_20170119_201303

Efteråt blev det fika och prat om allt möjligt, trevligt värre och det bästa var att Sam efter en stund la sig ner raklång och slumrade en stund, härligt att se honom koppla av! Innan vi skulle åka hem fick hundarna gå en vända över en golvbana och äta utlagda karameller. Sam var även här helt obekymrad och jag gillar att han tog sig tid och nosade och inte var brydd av att vi var i en lokal som var ny för honom.

img_20170119_212255

img_20170119_212348

När vi kom hem så la sig Sam i en liten hög och sov som en stock resten av kvällen/natten. Har nog aldrig sett honom så trött, det är något visst med nosarbete där dom får använda sina sinnen och tänka till. Jag hoppas på att jag ska kunna åka dit fler gånger framöver för jag tror att Sam skulle tycka det var roligt och jag tyckte det var en rolig aktivering som skiljer sig från det vi annars tränar.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s