Att släppa kontrollen

Just nu jobbar jag mycket med mig själv i träningen med Sam, att våga släppa lite på kontrollen och sluta ”curla” i onödan… Det är svårt för en sån som mig, som gärna vill ha koll, som gärna hamnar i att tjata och pocka på Sams uppmärksamhet. Jag tror en hel del av det tyvärr är speglingar från när jag hade Ina, speglingar i att jag aldrig riktigt kunde slappna av eftersom hon var en hund som krävde att det var ganska fyrkantigt och vi hittade aldrig riktigt balansen mellan oss även om jag är ytterst tacksam för allt hon lärde mig. Jag tror även det har och göra med att Sam är ung, att han ibland pga sin oerfarenhet har svårt att hantera situationer och att jag inte alltid vågar lita på honom. Jag tror även det till stor del har med min personlighet att göra, att jag vill ha koll, jag vill inte ”ställa till det” och jag har svårt att ibland lita på både min egen och hundens förmåga. Men jag jobbar på med mig själv och det är verkligen häftigt för nu dom senaste veckorna tycker jag att det helt klart börjar hända saker i min och Sams relation. Då tänker jag främst på hur vi är i träning, att han börjar få ta mer ansvar, att han får jobba in sig mer själv och att jag mer och mer börjar kunna lita på honom och framförallt att jag kan ha lite ”is i magen”.

IMGP3270

Senaste veckan har jag lagt mycket fokus på att belöna upp spontankontakt, fokus i utgångsposition och ”ingångar på plan” och det börjar betala sig. Vi har hunnit träna hemma ihop med Jeanette och med ”Barnvagnsmaffian” (då vi även har med ungarna) och idag fick jag följa med till LBK när Jeanette, Sara och Johanna skulle ses. Jättenyttigt för Sam (och mig) att träna med störning av flera hundar på plan och att behålla fokus. Det är inte bara hunden som behöver träna på att behålla sin ”bubbla” om man säger så…

Bilden är från i fredags då ”barnvagnsmaffian” (Jag, Sara och Johanna) tränade, rörigt, busigt men roligt. Sam var grym på att fokusera och framförallt börjar han bli riktigt duktig på att koppla ev när det inte är hans tur.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att släppa kontrollen

  1. starsweepers skriver:

    Det är en j*kla skillnad sedan Sam får ta med initiativ själv (y) Ni är på rätt väg, Anna! Det kommer bli så bra och det är så kul och följa er utveckling ❤ Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s