Höstpromenader och mental vila

Dom senaste dagarna har vi vilat från träning, istället har vi njutit av långa promenader, busat och lekt på promenaderna och bara tankat energi. Jag tror det är precis vad både jag och Sam har behövt. Sam har mycket som pågår i hans lilla huvud just nu, han är verkligen unghund om man kan säga så… omgivningen tar betydligt mer på honom än den brukar, han har diverse små ”hyss” för sig och är bitvis lite tålamodsprövande.  Det är det som är prio ett just nu vår vardagsrelation. Även om vi så smått kommer sätta igång med träningen igen  framöver, men inte för att vi måste utan för att vi vill. Jag trodde Sam skulle bli riktigt jobbig av att vila mentalt men det har inte märkts, snarare har han landat lite mer och  vi har kommit varandra närmare vilket visar precis hur välbehövligt det var att faktiskt ”våga” vila även om han är en aktiv hund (för tro mig, Sam är ingen soffpotatis…).

Det är lite intressant det där… Jag var noga med att lägga in vilodagar och även viloperioder när jag hade häst, ex gick dom på bete och var ”fria” utan träning ett tag varje sommar och hade en återhämtningsvecka (blev avställda) på vintern om dom gått hårt. Med  hundfolk upplever jag att det på något sätt är lite mer tabu, folk verkar vara väldigt rädda för att låta hundarna vila ordentligt, speciellt om man har aktiva raser/tävlingsambitioner.  Men jag står någonstans fast i min övertygelse om att dom mår bra av det i alla fall i korta perioder så länge dom får utlopp för sina grundläggande behov, får röra sig och får njuta av att ”bara vara hund”. Förutom mental vila får hunden en chans att återhämta sig fysiskt, läka ut små slitningar och ”skador” man kanske inte vet att dom har.

Det är något visst med vackra höstdagar ❤

Sam 17 månader, han börjar se så vuxen ut nu ❤

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Höstpromenader och mental vila

 1. Alyza med flock skriver:

  Underbara höstbilder på din stora stiliga Sam ❤️
  Skönt att du går på din magkänsla när det gäller hundarna 😘

 2. Anna skriver:

  Håller helt med dig angående vila. Vi vilar också med jämna mellanrum – framför allt på vintern. Jag brukar gå ut och bara leka med Jack under dessa perioder. Ta med en leksak och bara busar med honom genom hela promenade. Det stärker relationen mellan oss och gör oss också till ett bättre ekipage på tränings/tävlingsplan 🙂

 3. Berit Elisabet skriver:

  Klart du gör rätt nu, franförallt om det betyder att du och Sam kommer varandra närmare! För viktigast av allt är förstås er relation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s