Sams första tävlings ”roadtrip”

I helgen så har vi varit i Göteborg på freestyletävlingar ute på Göteborgs Hundarena. Det var Sams andra freestyletävling någonsin och hans första roadtrip ihop med andra med allt vad det innebär med att bo på hotell, dela rum med andra, åka bil långt och vistas två dagar i ny tävlingsmiljö. Vi åkte redan på fredagen ihop med vårt sällskap Erika och Mini samt tre hundar- Tammie, Bumble och Freja. Sam var lite stressad första biten i bilen då det tog ganska lång tid då väglaget var uselt med massa tung trafik ute. Efter paus i Jönköping fann han sig dock tillrätta och låg lugnt i buren resten av resan. Väl framme i Göteborg bodde vi på ett Scandic hotell och Sam hanterade natten fint efter att ha minglat runt lite med dom andra hundarna fick han sitt eget kryp in och sov lugnt och reagerade bara vid något tillfälle när det stod folk och sjöng i korridoren utanför. Annars låter jag inte Sam drälla runt med andra hundar hur som helst men nu skulle vi bo så nära inpå varandra och jag och Erika har planerat fler roadtrips ihop och då är det bra om hundarna fungerar ihop. Sam har verkligen visat under helgen vilket bra hundspråk han har, häftigt att se hur olika han beter sig mot olika individer och situationer.

Det sköna med att åka ner redan på fredagen var att vi inte behövde kliva upp okristligt tidigt på lördag morgon. Sam väckte mig som vanligt vid sju så jag tassade ut med honom medan dom andra sov och gick en ordentlig promenad i lugn och ro, sen fick han frukost och fick vara kvar på rummet ihop med Erika medan jag och Mini gick ner och åt frukost och jag som har svårt att äta ordentligt på morgonen var tillräckligt vaken för att kunna njuta av rejäl hotellfrukost, gött!

Vi var framme på tävlingsplatsen ca 11 och Sams klass (freestyle klass 1) skulle gå efter lunch, det var dock många startande och Sam hade sena startnummer båda gångerna så det blev lång väntan för honom. Överlag är jag jättenöjd över hur han allmänt hanterade miljön på plats, han låg lugnt och avslappnat i sin bur utan ljud eller stress, han var lite spänd först när vi kom dit men fann sig sen fort i att det var hundar nära inpå. Det var flera löptikar som skulle starta  klasserna innan Sam och det var helt klart den svåraste störningen. Sam kändes fin när vi värmde upp inför första staten och hanterade uppvärmningsfållan bra och det kändes bra även om han nog fick vara ute lite för länge och det tog på krafterna.  När vi väl klev in på plan blev han lite tittig då det var stora speglar på väggen vilket han är ovan vid och mycket liv och rörelse i hallen. Han gjorde starten fint ändå men sen åkte nosen ner där en av löptikarna suttit inne på planen, även om dom tävlar med skydd på så luktar det ju mycket för liten hormonstinn unghane. Han tittade även på omgivningen och speglarna. Jag valde att ganska fort diska oss och ta fram leksaken och busa, sen fick han jobba lite och sen belönade jag igen.

Även start numer två blev för svår för Sam då han vistats ca 7 timmar i hallen, Han kändes jättepepp vid uppvärmningen och även om han var lite tittig när jag vinkade igång musiken gjorde han starten fint, tassarbetet jättebra och första snurren… Sen började han nosa men då bröt jag honom, la honom ner, retade honom med leksaken då jag ändå insåg att det var kört och se fick han belöning när han jobbade igen. Även om det inte kändes som en lika ”bra diskning” då vi båda var trötta så är jag ändå nöjd över att Sam tog belöningen bra och han kändes nöjd efteråt. Är nöjd över att jag hanterade det bra efteråt och var inte det minsta besviken på Sam utan jag hade räknat med att miljön nog skulle bli för svår och jag gick in från början med tanken att se det som ren miljöträning och behöll de tanken hela dagen och det kändes bra gentemot Sam.

Efter Sams starter var det dags för klass 2 och Sam fick ligga i buren igen medan jag hjälpte Erika som skulle tävla. Vi kom inte ifrån hallen förrän kl 21 så lördagen blev verkligen en lång dag, vi åkte och handlade lite käk och sen var det ett trött gäng som trillade in på hotellrummet. Sam somnade som en stock ihopkurad i sin bur där han är trygg och rörde sig inte förrän det var morgon.

Dag två var det betydligt luftigare i hallen, mindre folk/hundar speciellt på förmiddagen då klass 1 skulle gå sist på dagen. Det flöt på mycket snabbare och när vi klev in i hallen hade Sam en helt annan attityd än gårdagen, mer peppad och sugen på att göra något. Det var inga löptikar på söndagen heller och det kan ha gjort sitt till. Sam fick dock finna sig i att ligga i buren och vila då jag hjälpte Erika under klass 2 då hon tävlade med dom andra hundarna.

När det var dags för Sams första heelworkstart tog jag ut honom precis innan så vi gick direkt in i uppvärmningsfållan. jag drog igång honom rejält på leksak då jag ville ha honom hellre för gasad än loj då jag vet att han i dagsläget inte har så mycket uthållighet. Vi gick in och jag gjorde som planerat flygande start och vinkade igång musiken fort, Sam blev lite brydd på ett par ställen när vi vinklade upp mot domarna/publiken och jag tappade honom i första sidostegen och även när ha skulle vända upp i ”work”samt lite mot slutet då han var trött och tittade ut mot hallen. Han blev störd då det stod en hund i dörröppningen till hallen precis vid utgångsfållan så sista positionen gav jag honom ett ”nej” när han var påväg att låsa sig och fick tillsut med honom och han jobbade vidare. Det kostade oss dock en del i poäng i utförande, vilket jag har full förståelse för. När vi var klara fick jag ta i lite och be honom stanna då utgången inte var helt inhägnad. Nu hade jag visserligen bett en person stå för öppningen men det gick på reflex att ropa så tyvärr blev Sam lite obekväm men jag gick bort och belönade vid buren istället och då kändes han glad och tog både gottis och kamp. Jag var jättenöjd över att han kämpade på och kände att det var en vinst i sig oavsett resultat.

Bjuder på en oredigerad film, bra för mig själv att kunna gå tillbaka och se både bra och mindre bra bitar och fundera på hur jag ska lägga upp det framöver:

Vi hade marginalerna på vår sida och Sam slutade på 23,65, uppflytt och placering 8/21 startande med följande bedömning:

Precision och samarbete : 7.65 ( 7,9+7,4)

Innehåll: 8.10(8,2+8)

Tolkning av musik: 7.90 (7,9+7,9)

Domarkommentarer: – Något brydd av miljön & tappar fokus en del/det blir små konflikter som drar ner. I övrigt superfint positionsarbete! /- Fint arbetat! Fina positioner. Tänk på att inte använda hårda kommandon, jag drar tyvärr i kategori 1 nu. Fortsätt jobba på så blir det super.

Efter första starten fick Sam gå in i buren och vila och jag tog inte ut honom förrän precis innan vi skulle in till andra starten. Både jag och Sam var så trötta och jag insåg att det fanns en stor risk att han verkligen inte skulle orka. Han kändes ändå fin i uppvärmningen men det märktes att han var rejält trött. Jag tyckte han kändes jätteseg inne på planen men han kämpade och kom upp sig flera gånger och jag är jättenöjd över att han försökte och att jag själv inte bara gav upp mitt i. När vi var klara var Sam så trött att han inte ens ville kampa, lilla plutten! Jag tog ut honom och överöste honom med gottis, gick en promenad och sen fick han mat som slutbelöning innan han fick täcke på och ligga i bilen och vila huvudet medan vi avslutade dagen och packade ihop.

Film från andra starten:

Vid prisutdelningen visade det sig dock att Sam tagit ännu ett uppflytt på 24, 50 och placering 7/21 startande med följande bedömning:

Precision och samarbete : 7,90 (7,8+8)

Innehåll: 8,30 (8,3+8,3)

Tolkning av musik: 8,30 (8,3+8,3)

Domarkommentarer: – Väldigt bra variation och fint att du använde tempoväxling. Vissa bitar gick han supersnyggt! Bra utnyttjande av planen./- Bra jobbat! Fina positioner.

Det innebar att Sam sen sin debut på tävlingen i somras tagit tre raka uppflytt i klass ett och därmed titeln HtM1, dvs Diplom i heelwork klass 1! Fina lilla turbolämmel ❤

Det känns verkligen jätteroligt att ha fått komma igång lite i freestylevärlden igen. Jag har verkligen ingen brådska med Sam men vi behöver börja tävla lite för att han ska vänja sig vid miljöer, vi ska hitta tävlingsrutiner, rätt uppvärmning mm. Framförallt har det varit väldigt roligt att träffa gamla och nya bekantskaper, det är ju trots allt tre år sedan jag slutade tävla med Tim. Nu känns det som att jag är mentalt redo att njuta av att äntra freestylevärlden igen på riktigt med Sam och låta oss hitta vår egen väg ❤

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sams första tävlings ”roadtrip”

  1. Gunbritt skriver:

    Så duktiga ni är 👍😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s