Tävlingstripp till Ulricehamn.

I helgen har vi varit i Ulricehamn då det var dags för Vårdiscot, en tvådagars dubbeltävling i freestyle och htm. Det har hängt lite luften om vi skulle komma iväg då Erika varit sjuk men då hennes snälla sambo David hjälpte till och körde och fixade saker så löste det sig och vi åkte iväg fredag kväll till campingen där vi skulle bo över helgen i en liten stuga.

Framme på plats blev det att packa in lite och rasta hundar innan vi kröp till kojs.

På lördag morgon vaknade jag redan vid 6 då jag behövde vara på plats runt åtta för att hinna till domargenomgång och banvandring då klass 1  freestyle gick först på dagen. Jag tassade upp och gjorde mig lite kaffe och sen tog jag kaffekoppen och Sam och gick en promenad och försökte vakna… Morgon pigg är ju inte riktigt mitt kännetecken om man säger så… Men vackert var det och morgonen bjöd på strålande väder.

Vi blev skjutsade av David till tävlingen så att Erika kunde vila lite på fm eftersom hon skulle tävla först senare på dagen. Väl på plats gick jag en runda med Sam och lät honom nosa av sig, sen gick vi in i lokalen och han fick kolla runt lite och kampa/busa lite innan han fick lägga sig i sin bur medan jag kollade av startlista, minglade lite med bekanta och frågade om någon kunde filma etc.

Straxt innan den före skulle in på planen så plockade jag ut Sam och gick bort till uppvärmningsfållan som var riktigt rymlig vilket var jättebra då jag hade bra med plats att värma upp och busa igång Sam på leksaken. Han kändes pepp och fokuserad och när vi klev in på planen var han med mig bra även om han stannade till och nosade vid ett tillfälle, men jag fick tillbaka honom och trots lite väntan efter startsignalen (jag vinkade nog otydligt) så satt han stilla. Dock tittade han mot utgången flera gånger då funktionären flyttade hans koppel från ingångsfållan och la det på insidan av utgången, mellan gallret och kantbandet så det låg synligt för Sam och han blev nyfiken på vad det var då jag missat att träna på just den biten. Sam jobbade jättefint första biten för att vara honom men tyvärr sprang han sen bort och kollade in sitt koppel och jag fick inte stopp på honom så swich så hade han diskat sig! Lite surt då han sen kom tillbaka och jobbade klart jättefint. Men jag är ändå jättenöjd över den starten trots allt för om man bortser från utflykten till kopplet så var Sam jätteduktig, stor skillnad i fokus mot dom tidigare tävlingarna.

En film från första starten, jag ser att det händer saker och Sam utvecklas och det är ändå det viktigaste även om vi behöver mer tävlingsvana och rutin:

Efter det blev det rätt lång väntan då vi var näst sist i andra starten, när vi värmde upp låste Sam lite på en doftfläck där det legat en löptik  i uppvärmningsfållan så jag fick säga åt honom vilket gasade honom lite så när vi klev in på planen nöp han mig i benet den lilla rackaren… Trots det gjorde han starten fint men sen krockade han med mitt ben i slalomen och blev lite störd och började kolla runt. Tyvärr sprang han iväg på exakt samma ställe i programmet som innan trots att jag nu bett dom lägga kopplet utanför så det var osynligt för Sam, så tydligen blev det en grej av det redan första starten. Den här gången drog jag upp leksaken och sprang åt anda hållet och sen när han kom tillbaka och jobbade så belönade jag med kamp. Efter det gick vi en promenad och sen fick Sam åka med David till stugan för att slippa vistas i tävlingsmiljön hela em/kvällen medan jag var kvar och hjälpte Erika med det hon behövde. Jag passade även på att sätta mig lite ute i solen och fundera ut en plan för morgondagen om Sam skulle försöka springa av planen igen och jag bestämde mig för att försöka hantera det som på träning, dvs säga åt honom, inte elakt men tydligt hämta upp honom och inte belöna förrän han verkligen var i jobbtanke.

Det blev en lång men trevlig tävlingsdag men väl tillbaka i stugan kände jag hur trött jag var så efter promenad och mat var det bara att krascha ner i kudden. Vi hade dock lite tur med att vi inte behövde vara på plats direkt på morgonen på söndagen eftersom ingen hund kördes i första klassen så efter lite frukost, hundrastning och inpackning bilen så städade vi av stugan innan vi  gav oss iväg till hallen.

Vi kom fram lagom tills första klassen var slut så efter lite rastning fick Sam lägga sig i buren och sen försökte jag ladda om till dagens tävling. Av någon anledning blev jag jättenervös innan vi skulle in, jag brukar kunna bli lite nervös men det här var värre än vanligt… gick iväg en stund för mig själv för att försöka vända det innan jag tog ut Sam och när vi väl klev in på uppvärmningen kändes det faktiskt lite bättre så en mental seger till mig. Jag blev dock lite stressad precis när vi skulle liva in och Sam blev störd av dj:en som satt i hörnet så det var en hel del pyssel innan vi kom in på planen. Då vi stod precis på kantbandet när det strulade så visste jag inte om dom skulle döma det som disk eller inte, (om vi ansågs kliva över och av planen i samma veva) men jag tänkte bara att vi kör på oavsett och ser det som bra tävlingsträning och tur var väl det för det sågs inte som en disk. Sam var lite yvig/het och svårsamlad/fladdrig i början men sen kom han sig fint och förutom ett litet stopp i övergången från ”close till work” där Sam stannade upp och kom av sig så är jag jättenöjd att han jobbade igenom hela sin start trots strulet i början och framförallt att han höll sig på planen efter gårdagens incidenter. När vi gick av var Sam jättetaggad och hängde glatt i sin leksak hela vägen genom hallen till sin bur så det kändes fint ❤

Sam slutade på 23,75 och uppflytt! (Placering 6/18 startande.) med följande bedömning:

Precision och samarbete: 7,60 (8,1+7,1)

Innehåll: 8,oo (8+8)

Tolkning av musik. 8,15 (8,3+8)

Domarkommentarer: –Ursnygg sidvärts i 3! Mycket bra musiktolkning. /- Bra variation av positioner! Dock en del strul till & från.

Efter det fick Sam vila i sin bur och när det var dags för sista starten var han riktigt trött. Precis när vi skulle gå in så tappade jag honom men fick honom att stanna så jag gick dit, samlade ihop oss och sen hann vi några steg innan han stack av planen, jättestörd av någonting utanför. Är dock nöjd över att jag höll min plan trots diskning, jag gick lugnt och hämtade honom, bad honom lägga sig, gick runt och tog upp honom i fot och sen startade vi vårt program. Sen jobbade han fram till tredje övergången då han var på väg att dra av igen men nu fick jag honom att vända. Belönade muntligt när han vände och sen fick han komma in och jobba sig igenom ett par positioner tills jag kände att han släppte fokus på vad det nu var som störde honom och då drog jag fram leksaken och kampade. Tog upp honom  sista positionen och jobbade igenom slutet av programmet och sen tog jag upp honom fot, gick tills vi var nästan framme vid kantbandet mot det ställe han dragit mot, gjorde halt och när han satt med fokus på mig fick han kampa och sen hänga i kampleksaken när vi gick av planen. Jag hoppas att det var ett smart upplägg inför framtiden, om inte annat så är jag ändå nöjd över att jag höll min plan och hanterade  det hela utan att jag kände mig irriterad. Förbryllad över att han helt plötsligt börjat dra av planen, absolut! Men inte arg eller ledsen och det gör att jag tror att Sam fick en bra upplevelse även om jag var tydlig med att jag inte tyckte det var ok att dra av planen.

Resten av dagen ägnade jag åt att hjälp Erika och heja på henne och ta ut Sam ett par vändor så han fick träna på att bara koppla av i miljön ute bland alla hundar och människor.

En rolig och lärorik tävlingshelg med överlag fin utveckling hos alla hundarna efter förutsättningarna. Sam tog ett uppflytt i htm klass 2, Erika tog ett uppflytt med Tammi i freestyle klass 2 med en tredjeplats och Oggie tog två cert samt en tredjeplacering i freestyle klass 3. Fina gänget!!! ❤

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s