Rallylydnadsdebut

För ett tag sedan anmälde jag mig lite spontant till en kvällstävling i rallylydnad i Ödeshög då Erika undrade om vi inte skulle åka iväg och köra Sam och Tammie. En gemensam träning hann vi få ihop där vi byggde upp en bana, annars har jag mest pillat lite på momenten här hemma så att säga att vi var väl förberedda vore nog en lögn. Visst kan Sam en hel del grunder men jag har fortfarande svårt att hålla reda på mig, skyltar och hund… Nåväl, tanken var att det endast skulle ses som ren miljöträning och mina egna mål för dagen vara att försöka hjälpa/stötta Sam, att han skulle vara tyst i bil/bur och att han inte skulle låsa på dofter.

Vi åkte ut i skaplig tid och när vi kom fram gick vi en sväng med hundarna och kollade av omgivningarna. Det var stekhett ute och minimalt med skugga så vi varvade att ha dom i öppen bil med dubbla silvershade dukar, sittandes med dom i den skugga vi kunde hitta och hällde lite vatten på dom. Sam blev trött rätt fort både av värmen, alla hundar runt omkring samt att det var ett par löptikar på plats så när jag efter banvandringen tog ut honom för första starten kändes han lite seg. Vi hade startnr 2 och hunden före körde en planerad diskning så precis när jag skulle in blev det lite stressigt och många hundar nära så det var en rätt svår miljö för Sam. Lite strul i starten och bitvis kändes Sam lite seg/off men han kämpade på och försökte ändå så gott han kunde. Halvvägs genom banan var det en ”tysksväng” precis bredvid gångbanan och då stannade sam upp och låste på omgivningen, likaså mot slutet låste han mot en working kelpie som lekte precis bredvid utgången. Efteråt tyckte Sam det var så trångt bland alla hundar så jag kunde inte få till någon bra belöning men efter att vi tagit oss ut mot bilen så hittade jag lite plats och kunde belöna/kampa ordentligt.

Film från första starten med liten tröttis i värmen:

Efter det fick Sam ligga i bilen då det iallafall blivit lite skugga medan det var banvandring för andra starten. När jag tog ut Sam för att värma upp såg jag på honom att han var trött och varm. Lekte lite med honom och han kändes ändå glad men precis när vi klev in på plan började han kolla på en kvinna som vi bett filma oss så vid första skylten var han tittig och jag klantade mig och vände åt fel håll, då jag visste att andra skylten var ännu en vändning åt andra hållet så gick jag fel även där så vips hade vi tappat 20 poäng bara genom mig… Sam jobbade sen upp sig en bit men låste på en hund om låg och pep utanför planen och han kollade även på något mer. Han gjorde dock ett fint läggande och en bra åtta som avslut men det märktes att han var alldeles för trött för att klara av och koncentrera sig. Jag är dock nöjd över att jag kunde belöna honom bra efteråt, han tog leksaken och kändes ändå glad vilket jag tycker är det viktigaste.

Efter en promenad fick Sam vila lite och sen tog jag ut honom när det var prisutdelning som ren miljöträning. Han tittade lite på några av hundarna men annars skötte han sig jättefint! Så dagens mål med att inte låsa helt på dofter (trots löptikar), inte skälla i bil/bur och få bra miljöträning det genomförde vi iallafall med bravur 🙂

Vi lyckades trots att jag tyckte det kändes som vi mest snurrade runt skrapa ihop ett kvalificerat resultat på första starten på 73 poäng, ibland ska man ha turen på sin sida! Andra starten gav oss 51 poäng men jag är glad att vi ens tog oss igenom starten. Överlag en trevlig kväll med mycket nyttig träning för Sam att vistas i rörig tävlingsmiljö med mycket folk/hundar nära.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rallylydnadsdebut

  1. Gunbritt skriver:

    Va duktiga ni är ❤️ Inte lätt i värmen och med allt runt ikring! Kul att det ändå gick som du ville med det du föresatt dig och att ni fick 73poäng första gången!
    Jag tycker ni är så duktiga som jobbar på och tävlar och har kul ihop ❤️❤️

  2. starsweepers skriver:

    Stort GRATTIS till uppflytt! Bra jobbat i värmen! Ni fixade verkligen era mål & jag tror absolut att Sam kan bli en riktig rallystjärna med mer träning. Får väl själv komma till skott sen & köra lite rally med mina. Somriga kramar från mig & 4-benta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s