Kampen mot dofterna fortsätter!

Igår var jag och Sam på LBK för att försöka oss på att starta Lydnadens startklass igen. Vi gjorde ju ett försök förra året men då var Sam inte det minsta mogen och hade väldigt svårt för att bara vistas i tävlingsmiljön så vi bröt den tävlingen nästan direkt. Till den här tävlingen har jag tränat rätt mycket ska jag erkänna, länkat alla moment tävlingslikt minst 1-2 ggr/veckan sista tiden och Sam har känts riktigt fin.

Vi åkte ut i god tid ihop med snälla Erika som följde med som sällskap och moralist stöd. När vi kom fram kändes Sam inte så bekymrad av miljön i sig, han har ju varit ute på LBK förut. Dock märkte jag att han var väldigt nosig när jag försökte värma upp och leka lite med honom på en liten gräsplätt. Jag satte in honom i bilen och efter anmälning, lottning etc så blev vi ombedda att komma bort och kolla chippet då dom gjorde en stickkontroll. Sam skötte sig fint så det kändes iallafall bra, han som annars kan tycka att det är konstigt när främmande ska ta på honom/häva sig över. Det kom även fram en medtävlande och frågade om hon fick hälsa på Sam och Sam sköte sig fint även om han var mer intresserad av att nosa än hälsa 😉

Jag tog ut Sam en stund så han fick kolla av omgivningen och sen försökte jag busa igång honom lite, han var dock bara intresserad av att nosa i backen… ingen aning om vad sjutton det var som luktade så fantastiskt men något var det. Han till och med pep lite vilket verkligen inte hör till vanligheterna. När det var vår tur att tävla hade jag nog mentalt nästan redan gett upp, Sam var nosig och gick inte att få igång som han brukar med lek/kamp och vi hamnade i tjat-träsket men jag tänkte att jaja, vi försöker ta oss igenom ändå och se det som miljöträning.

Man kan väl summera det hela med att det inte var någon vacker syn på plan!  Han gick  bitvis ok i följsamheten men mentalt var han inte riktigt med. Jag valde att berömma honom muntligt när han jobbade in sig så det är jag iallafall nöjd med hos mig själv. Efteråt var han svår att få igång och när vi skulle ställa upp för inkallningen hamnade Sam i konflikt då han bara ville nosa, både i marken men han vädrade även i luften efter något. När jag vände upp reste han sig och var helt inne i dofternas värld så när jag ropade lallade han bara iväg och började nosa. Jag försökte peppa igång honom trots nollat moment och sättandet som var från andra hållet gick ändå rätt ok förutom avslutet då vi hamnade på punkten som luktade så gott igen så han satte sig segt. Vi nollade även apporteringen då vi stod vid den goda punkten och Sam reste sig och nosade. Just då funderade jag på om jag bara skulle koppla honom och gå av planen och bryta men jag kände att jag ville försöka se om jag kunde nå honom på något sätt även om alla poäng redan var åt skogen. Försökte peppa honom och fjärren gjorde han ändå ok även om jag fick ge ett extra kommando vid läggandet men bra uppsitt och jag är nöjd över att han inte låste på tävlingsledaren/skylten etc. Hoppet var ok men vid avslutet kom han av sig och var på väg att nosa igen så jag fick ge ett dk och han hamnade snett. När vi klev av planen försökte jag belöna men Sam ville bara nosa, nosa, nosa… så tillslut gav jag upp och gav honom ett par gotter och sen fick han lägga sig i bilen.

Vi skrapade ihop ynka 100p men jag försöker ändå se det som ett framsteg att vi tog oss igenom starten utan att bryta.

Nu får vi försöka kämpa vidare med kampen mot dofterna!! Det positiva jag ändå försöker ta med mig från tävlingen är:

  • Sam gjorde inte utfall mot någon hund och han kändes inte så tryckt/berörd av dom andra hundarna även om han tittade lite och var nyfiken.
  • Han gick inte fram till eller låste inte på personerna på plan (TL, domare etc)
  • Han visade inga tendenser att dra mot åskådare/publik etc utan höll sig hos mig även om han var väldigt ”off”.
  • Han låg tyst i bilen!

Nu blir det lite paus från lydnadstävlandet igen,vi behöver jobba upp fokus och framförallt klara av att leka/ha roligt även bland doftstörningar och jag behöver hitta en strategi hur jag ska hantera Sam om han låser sig igen. Vi har lite freestyle och htm tävlingar inplanerade nu under hösten och jag hoppas ändå att den tävlingsträning vi får där ska gynna oss på sikt även i lydnaden för jag märker ändå skillnad i andra bitar, ex på att Sam successivt blir bättre på att hantera andra hundar, folk och röriga miljöer.

Målet är att få honom lika självsäker och rolig tävling som han är på träning, min lilla clown ❤

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s